Planten
Je leest nu

Mediterrane charme voor terracotta potten

0
DIY

Mediterrane charme voor terracotta potten

Vaak zie je ze in bloemenwinkels: prachtige handgemaakte terracotta potten met barokke of moderne versieringen. Ze zijn echter lang niet altijd betaalbaar! Maar wat let je: hier zie je hoe je zulke decoratieve bloempotten zelf kunt maken.

De basis bestaat uit eenvoudige, goedkope aardewerk potten. De motieven worden erop aangebracht met aan de lucht drogende boetseerklei, die te koop is in goede hobbyzaken. Deze klei is gemakkelijk te vormen en je kunt oneffen oppervlakken of scheurtjes eenvoudig gladstrijken. Aan de hand van de pot met citroendecor zie je hier hoe je zo’n mooie bloempot zelf maakt.

Druk voor de pot met klimopranken klimopbladeren van kunststof op de tot een plak uitgerolde boetseerklei. Je kunt het ook met echt klimopblad proberen, maar dan zijn de nerven niet zo goed zichtbaar en krijgt de afdruk minder tekening. Snij het blad vervolgens zorgvuldig met een keukenmes langs de omtreklijnen uit. Druivenbladeren maak je ook op deze manier. De druiven zelf bestaan uit een aantal bolletjes, die je met vochtige handen vormt van klei. Zet voor je begint een flinke bak water klaar, zodat je je handen nat kunt maken en het gereedschap kunt reinigen.

Versier de rand van de pot bijvoorbeeld met een flinke verdikking of met gedraaide strengen. Maak daarna rolletjes van de juiste lengte, breng ze met vochtige handen in vorm en modelleer ze om de rand van de ondersteboven gezette pot.


Materiaal

 • Terracotta potten
 • Aan de lucht drogende boetseerklei
 • Keukenmes
 • Modelleerstokjes
 • Breinaald
 • Rubber roller
 • Bak met water
 • Blanke lak en kwast
 • Lijmpistool of contactlijm
 • Patineerverf
 • Spons
 • Kunststof blad (druif, klimop, citroen)

Stap 1

Maak van de citroenen eerst een eivorm van klei en snij deze met een mes doormidden.
Breng de punten van de citroenen in vorm. Prik met een dunne breinaald putjes in het oppervlak.


Stap 2

Rol voor de blaadjes de klei uit tot ongeveer 3 mm dikte. Druk er citroenblaadjes van kunststof op en snij met een scherp mes langs de contouren. Strijk de randjes met een natte vingen voorzichtig glad.


Stap 3

Bevochtig de achterkant van d motieven met water, schik ze op de pot en druk ze licht aan. laat alles vervolgens zeker een nacht drogen, zodat de moeiteven de ronde vorm van de pot krijgen.


Stap 4

Haal na het drogen de vormen van de pot. Lak de achterkant van elk motief met blanke lak, omdat de gedroogde klei anders vocht absorbeert laat de lak drogen en lijm de onderdelen vast.


Stap 5

Schik elk onderdeel op zijn plaats op de pot, In plaats van een lijmpistool kan je ook contactlijm gebruiken. Meng voor het patineren van de pot lichtgrijze en turquoise verf op een schoteltje.


Stap 6

Breng met de spons heel weinig verf al deppend aan op de pot en de motieven. Lak na het drogen de buitenkant van de pot en let erop dat de motieven helemaal met lak zijn bedekt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *