Er bestaat nog een andere manier om driedimensionale vormen – een kegel bijvoorbeeld – voor pseudo-snoeikunst te maken. Een mal van kuikengaas wordt gevuld met potgrond en rendiermos, een mos soort die de planten beter wortel laat schieten.
Een kegelvorm maken
Deze vorm is wel moeilijker, maar het resultaat heeft het effect van een echt beeldhouwwerk. Deze techniek geeft nogal wat rommel. Breng daarom eerst een laag kranen op je werkplek aan. Handschoenen beschermen je handen tegen de scherpe uiteinden van het gaas.
Je hebt nodig:
- Draadtang
- Buigtang
- Meetlat
- Stevige werkhandschoenen
- Een rol kuikengaas
- Bindtouwtjes; oude krant
- Potgrond
- Mos; plantenstekjes
Stap 1
Knip een stuk kuikengaas van 90 cm lengte van de rol. Leg de meetlat diagonaal op het stuk gaas en knip het gaas met de draadtang langs de diagonale lijn doormidden. Je hebt nu twee stukken gaas, waarvan twee kegels met een hoogte van 40 cm gemaakt kunnen worden.
Stap 2
Buig elke driehoek tot een kegel en sluit de vorm door de afgeknipte uiteinden om elkaar heen te draaien. Zet de kegel ondersteboven en vul de vorm met het vochtige mos en de potgrond. Vul de kern van de kegel met krantensnippers om het grondmengsel te verstevigen.
Stap 3
Leg een laag steentjes of scherven op de bodem van de pot en vul hem met het grondmengsel. Plaats de gevulde kegel bovenop de pot. Druk de kegel stevig aan en bedek de randen met potgrond. Plant de stekjes langs de rand van de pot en in de openingen van het geraamte.
Geschikte plantensoorten
Een geraamte gevuld met een mengsel van mos en potgrond is ideaal voor het slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii). In dit mengsel groeit dit plantje met haar kleine blaadjes snel en zorgt voor een dichtbegroeid en glad oppervlak. Het slaapkamergeluk heeft veel water nodig en gedijt nog beter bij regelmatige besproeiing. Ook de Ficus pumila, de kruipende tijm (Thymus pulegioides), de Corsicaanse munt (Mentha requienii) en het penningskruid (lysimachia nummularia) groeien goed uit over een mosgeraamte.
Experimenteer zelf eens met verschillende klimplanten om ongewone pseudo-snoeivormen te creëren. De Hedera helix sagittifolia zorgt door de hartvormige blaadjes voor een speciaal effect, evenals de eerder genoemde Hedera helix minima.
Het onderhoud
Het onderhoud van een pseudo-snoeiplant vergt niet meer tijd dan het bijhouden van een kamerplant. Zet de pseudo-snoeiplant op een lichte, warme en zuurstofrijke plek en draai haar af en toe om een regelmatige groei van de nieuwe wortels en blaadjes te bevorderen. Geef niet te veel water, maar let erop dat de grond niet uitdroogt. Besproei de bladeren regelmatig. Voeg tijdens de groeiperiode elke 14 dagen wat vloeibare mest aan het water toe.
Verwijder steeds de dode, dorre en verkleurde blaadjes en zet nieuwe loten aan het geraamte vast. Bestrijd eventueel ongedierte met organische middelen.
Schimmelvorming – bladschimmel, meeldauw en botrytis – moet met antischimmeloplossingen worden bestreden.