Planten
Je leest nu

Pseudo-snoeikunst: Vormen

0
DIY

Pseudo-snoeikunst: Vormen

Kies in het begin voor tweedimensionale vormen met een open omtrek zoals een cirkel of een hartvorm. Heb je dat eenmaal onder de knie, probeer dan eens een kubus, een vierkant en een kegel te maken.

Een cirkel maken

Buig ijzerdraad in de vorm van een cirkel. Om de lengte van het draad te bepalen tel je de omtrek van de pot, tweemaal de hoogte van de pot plus een extra stuk van 23 cm bij elkaar op. Gebruik draad van 2 mm dik, want dat is gemakkelijk buigbaar en toch stevig genoeg om goed in vorm te blijven.

Je hebt nodig

  • Een stuk ijzerdraad
  • Draadtang
  • Buigtang
  • Groen bloemband
  • Pot en potgrond
  • Plant
  • Raffia bindtouwtjes

Stap 1

Knip met een draadtang de gewenste lengte gegalvaniseerd ijzerdraad van 2 mm dik af. Vouw het middelste gedeelte om de pot tot een regelmatige cirkel.


Stap 2

Draai de uiteinden om elkaar heen tot een soort ‘vlecht’. Deze vlecht moet zo lang zijn, dat in de pot staand, de cirkel ca. 10 cm boven de rand uitsteekt.


Stap 3

Buig de rechte uiteinden van de vlecht in een S-vorm op de maat van de potbodem. Omwikkel de vlecht goed met bloemband voor de stevigheid.


Stap 4

Knip het overtollige draad aan de onderkant van het geraamte met de draadtang af. Buig drie of vier stukjes draad in de vorm van een haarspeldje en zet het geraamte daarmee in de pot vast. De speldjes moeten zo lang zijn, dat ze om het geraamte door de afvoergaten van de pot naar buiten steken. Buig de uiteinden uit elkaar en druk ze goed plat tegen de onderkant van de pot.


Stap 5

Bedek de bodem van de pot met wat steentjes of potscherven gevolg door een laag potgrond. Zet de plant in de pot en vul de pot verder met potgrond. Druk de grond om de plant stevig aan. Bind de hoofdstengel met touw aan het rechte stuk van het geraamte vast. Bevestig bij een grote gedeelte van het geraamte. Geef de plant regelmatig water en besproei de bladeren.

Blad 6

Als de plant nog te klein is om de hele cirkel te bedekken, zet haar dan op een zonnig plekje, geef voldoende water plus elke 14 dagen plantenvoedsel om de groei te bevorderen.

Binnen enkele maande heb je een mooie, volgroeide pseudo-vormplant in je bezit.Een hartvorm maken

De hartvorm bestaat uit drie stukken ijzerdraad. Het eerste stuk moet lang genoeg zijn om tot een ronde voet met aansluitend een rechte steel te worden gevormd. De twee andere stukken zijn even lang en worden tot de twee helften van het hart gevormd. De uiteinden van de harthelften worden om de steel van het geraamte gebogen. Het hele geraamte wordt nu met bloemband omwikkeld.

In plaats van een S-vorm als voet van het geraamte kan je het draad ook in een cirkel buigen.


Een bolvorm maken

Neem voor een bolvorm een iets grotere pot dan voor de platte snoeivormen. Maak twee cirkels door het ijzerdraad om de pot te buigen en op lengte af te knippen. Zet de ene cirkel haaks in de andere en bevestig ze aan de boven- en onderkant met tape aan elkaar. Zet twee planten in de pot en leid er om elke cirkel 1.


Andere methode

Er bestaat nog een manier om andere vormen te maken. Lees het artikel Pseudo-snoeikunst – andere methoden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *