Planten
Je leest nu

Pseudo-snoeikunst

0
DIY

Pseudo-snoeikunst

Met pseudo-snoeikunst verander je op een eenvoudige manier gewone tuin- en kamerplanten in opvallende groene beelden. De techniek is dezelfde als bij echte snoeikunst maar bij pseudo-snoeikunst worden veel sneller schitterende resultaten bereikt.

Het veranderen van de natuurlijke vorm van een plant wordt snoeikunst genoemd.

Bij de echte snoeikunst worden tuinplanten tijdens de groei in bepaalde blijvende vormen geleid. Maar het vergt vele jaren van regelmatig snoeien om langzaam groeiende planten, zoals een buxus of een taxus in de populaire grote, geometrische vormen en in apart vogel- en andere diervormen te laten groeien.

Bij de pseudo-snoeikunst ziet je al heel snel resultaat; snel groeiende planten worden doodgewoon langs een draadfiguur geleid.

Fantasierijke kunstnijverheid

Wie geometrische, grappige of grillige groene beelden wil creëren, moet over genoeg verbeeldingskracht beschikken om de plant tijdens de groei een bepaalde vorm te geven. Bij echte snoeikunst vormen de takken van de plant het geraamte van het beeld; bij pseudo-snoeikunst gebruikt men een draadgeraamte om de plant direct vorm en steun te geven. Zo’n draadgeraamte is eenvoudig te maken en de plant zelf vraagt weinig onderhoud.

Een pseudo-vormplant maken

Het is het gemakkelijkste om het geraamte helemaal van ijzerdraad te maken: de vorm wordt in en pot gezet en daaromheen wordt een klimplant geleid. De plant wordt met stukjes draad of raffia aan het geraamte vastgemaakt.

Geschikte planten

Klimopplanten zijn het meest geschikt voor pseudo-snoeikunst. Er zijn talloze soorten verkrijgbaar, die zich dikwijls ook goed laten combineren – bijvoorbeeld een gewone klimop met een gele boterbloem en een plant met meertintig groene bladeren. Combineer ook eens planten met diep ingesneden bladeren – de echte Jasmijn (Jasminum officinale) – met planten met ronde, hartvormige bladeren zoals de Stephanotis.

Kies eens aparte plantensoorten. Zoals de Hedera helix minima, een klimop met smalle puntige bladeren en de Parthenocissus henryana ampelopsis, een zelf hechtende wingerd met zuignapjes, donkerblauwe bessen en omgekeerd eironde bladeren.

Wil je iets uitbundigs, neem dan Jasmine polyanthum.

Lees voor het maken van de vormen het artikel: Pseudo-snoeikunst – Vormen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *