Planten
Je leest nu

Zelf een terrarium maken: hoe werkt dat?

0
Blog, DIY, Planten, Winkels

Zelf een terrarium maken: hoe werkt dat?

Of je nu zelf je huis wilt vergroenen of juist iemand anders blij wilt maken, een planten terrarium is een superleuk en modieus item waar iedereen mee uit de voeten kan door de kant en klare gevulde glazen en het lage onderhoud. Ben je op zoek naar een leuke uitdaging of kun je niet het planten terrarium vinden dat jij wilt, maak er zelf eens een planten terrarium. Dit is ook superleuk om met wat vrienden samen te doen. Wat heb je allemaal nodig?

Bij gespecialiseerde planten terrarium zaken als Plants & Living kun je naast kant en klare terrariums ook DIY kits bestellen. Dat is een makkelijke optie, omdat daar alle verschillende leuke onderdeeltjes zoals mos en steentjes ook bij zitten. Er zijn verschillende kits met verschillende planten, dus je kunt nog steeds heel verschillende terrariums zelf in elkaar zetten. Je kunt ook alle materialen, inclusief de glazen bol, zelf los aanschaffen. Dat is iets meer werk, maar dan kun je het planten terrarium wel helemaal personaliseren naar je eigen smaak.

Het belangrijkste onderdeel van jouw planten terrarium is het hebben van een mooie glazen bol of vorm met een bijpassende afsluiting, bijvoorbeeld van kurk. Je kunt deze glazen bollen nieuw kopen bij winkels zoals Plants & Living maar je kunt ook een oude vaas of een weckpot omtoveren tot een leuk terrarium met planten. De kringloop is ook bij uitstek een plek waar je veel mooie glazen items kunt vinden hiervoor. Let er op dat de stolp of kurk het terrarium goed afsluit. Er hoeft in principe weinig tot geen lucht bij te komen. Als je er voor kiest om geen of een slecht aansluitende dop te kiezen zal er geen klein ecosysteem ontstaan en zul je de planten wel water moeten geven af en toe.

Verder heb je een bodem van potgrond nodig. Voor een leuk effect kun je verschillende lagen in de grond aanbrengen door eerst een laag hydrokorrels aan te leggen en ook de grond af te wisselen met laagjes zand of grovere mix potgrond.

Kies verder een leuke bodembedekker zoals steentjes, houtsnippers, schelpjes of een mossige plant. Dat geeft het geheel straks een mooie en volle look.

Welke planten moet je nou kiezen? Over het algemeen wordt er vooral gebruik gemaakt van planten die niet heel hard groeien. Dan hoef je namelijk niet constant je terrarium planten te verpotten of snoeien. Kies bij voorkeur voor mossen, varens en peperomia en fittonia soorten. Wil je al een tijdje planten kweken die goed gedijen op een warmer en vochtig klimaat? Terrariums zijn daar bij uitstek geschikt voor. Mocht je dit dus leuk vinden, kun je terrariums daarom ook vooral daarvoor gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *