Planten
Je leest nu

Een cactustuintje

0
Cactussen, Planten

Een cactustuintje

Cacteeën en vetplanten horen tot de meest geliefde kamerplanten. Zij leven lang, geven weinig problemen, vragen nauwelijks zorg en zijn tegelijkertijd een lust voor het oog. Maak eens een miniatuur woestijnlandschap of een grote cactustuin, waarvan je het hele jaar plezier kunt hebben.

De cactus behoort tot de grote familie van de stekelige vetplanten (succulenten) – planten die water opslaan in opzwellend celweefsel. De diverse planten die met de naam cactus worden aangeduid, onderscheiden zich heel duidelijk van andere plantensoorten. Cactussen en vetplanten hebben geen gewone bladeren, maar vaak een boeiend patroon van stekels en exotische bloemen.

In tegenstelling tot de meeste kamerplanten, die pas in volle wasdom goed ogen, hebben zelfs de kleinste cactussen en vetplantjes dezelfde karakteristieke kenmerken als hun oudere soortgenoten – en dat maakt hen heel geschikt voor een miniatuurtuintje.

Plantenbronnen

Zaadhandelaren verkopen gemengd cactuszaad dat in het voorjaar gemakkelijk ontkiemt, mits het niet te oud is. Maar bij de meeste zaaiingen duurt het minstens een jaar voordat de plantjes groot genoeg zijn om over te planten. Misschien kun je daarom beter plantjes dan zaad kopen.

Er zijn overal kleine en middelgrote cactussen en vetplanten verkrijgbaar en in veel tuincentra vind je een aparte afdeling woestijnplanten. De kleine cactussen zijn niet duur en een aantal van deze mini-plantjes kosten samen vaak net zo veel als 1 gewone kamerplant. In speciale cactuskwekerijen vind je behalve zeldzame en ongewone soorten ook grote exemplaren, maar deze zijn dikwijls vrij prijzig omdat een cactus een langzaam groeiende plant is.

Geschikte cactussenGeschikte vetplanten
Aporocatus flagelliformis (zweep- of slangencactus)Aeonium arboreum ‘Atropureum’
Astrophytum myriostigma (bisschopsmuts)Aeonium haworthii
Cephalocereus senilis (grijsaardcactus)Aeonium tabulaforme
Cereus peruvianus (zuilcactus)Aichryson laxum
Chamaecereus sylvestri (rupscactus)**Aloë arborscens (boomaloe)
Cleistocactus strausiiAloë aristata
Echinocereus pectonatus (regenboogcactus)Aloë brevifolia
Ferocactus latispinusAloë humilis
Gymnocalicium denudatum (spincactus)Aloë variegata (patrijsveeraloe)
Lobivia hertrichiana**Cotyledon undulata
Mammillaria elegans**Crassula argentea
Mammillaria bocasana**Crassula lycopodioides
Mammillaria zeilmannianaEcheveria derenbergii
Notocactus ottonis**Echeveria elegans
Opuntia microdasys (schijfcactus)Echeveria setosa
Rebutia kupperana**Euphorbia obesa
Rebutia senilisSedum adolphi
** bloeien regelmatig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *