Planten
Je leest nu

Een kleine achtertuin inrichten? Geen probleem!

0
Blog

Een kleine achtertuin inrichten? Geen probleem!

Het hebben van een kleine achtertuin kan soms een uitdaging lijken. Je vraagt je misschien af hoe je al je ideeën voor tuinfeestjes, speelruimte voor de kinderen, BBQ-avonden en weelderige beplanting in zo’n beperkte ruimte kunt proppen. Maar vrees niet, want het ontwerpen van een kleine achtertuin kan juist een creatieve en bevredigende ervaring zijn. In dit artikel leer je meer over de uitdagingen en mogelijkheden van het inrichten van een kleine achtertuin en je ontvangt praktische tips en stappenplannen voor vier verschillende soorten tuinliefhebbers. Wat voor soort tuin je dus ook het liefst hebt, na het lezen van dit artikel weet je hoe je het meeste uit je kleine achtertuin kunt halen en hoe je een persoonlijk paradijs kunt creëren.

De moeilijkheden van een kleine achtertuin

Een kleine achtertuin kan enkele specifieke uitdagingen met zich meebrengen, zoals:

 • Beperkte ruimte: Het meest voor de hand liggende probleem is natuurlijk de beperkte ruimte. Je hebt niet de luxe van een grote tuin waarin je vrij kunt experimenteren. Het is dus belangrijk dat je doelgericht te werk gaat bij het inrichten van je kleine tuin.
 • Functionaliteit: Het ontwerpen van een kleine achtertuin vereist zorgvuldige planning om ervoor te zorgen dat de tuin zowel esthetisch als functioneel is. Je wilt zowel ontspannen en genieten van je buitenruimte, als ook je praktische behoeften vervullen.
 • Privacy: Kleine achtertuinen kunnen soms minder privacy bieden dan grotere tuinen. Je wilt misschien niet dat je buren elk gesprek kunnen horen of je elke keer zien zonnebaden. Hier zul je rekening mee moeten houden bij het ontwerp van je kleine tuin.
 • Onderhoud: Omdat kleine achtertuinen vaak dichter beplant zijn, kan het onderhoud intensiever zijn. Je moet ervoor zorgen dat je tuin er netjes uitziet en niet overwoekerd raakt. Als je deze energie in je kleine tuin stopt, zul je echter ook meer waardering krijgen voor je kleine tuintje.

De voordelen van een professional inhuren

Een van de slimste stappen die je kunt nemen bij het ontwerpen van je kleine achtertuin is het inschakelen van professionele hulp van een hovenier, zoals hier te vinden. Dit komt namelijk met veel voordelen, waaronder:

 • Expertise: Hoveniers hebben de kennis en ervaring om de ruimte in je tuin optimaal te benutten, rekening houdend met alles waar je zelf waarschijnlijk niet eens aan kunt denken.
 • Creatieve ideeën: Ze kunnen creatieve ontwerpen voorstellen die je misschien niet zelf had bedacht. Zo zorgen ze ervoor dat je tuin functioneel is én er ook nog eens prachtig en uniek uitziet.
 • Tijdsbesparing: Het inhuren van een professional kan je veel tijd besparen, omdat je in theorie zelf helemaal niks hoeft te doen! Waarschijnlijk zul je je altijd wel een beetje bemoeien met wat er gebeurt, maar het kost aanzienlijk minder tijd als je alles uitbesteedt.
 • Kwaliteit en duurzaamheid: Hoveniers kennen de beste materialen en planten voor jouw specifieke tuinbehoeften, wat kan resulteren in een duurzame en prachtige buitenruimte.

De mogelijkheden van een kleine achtertuin

Ondanks de beperkingen zijn er talloze mogelijkheden om je kleine achtertuin om te toveren tot een oase van schoonheid en functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Gezelligheidsdieren: Creëer een zithoek met comfortabele meubels, verlichting en decoratieve elementen. Overweeg een compacte BBQ-ruimte en hangplanten voor een ontspannen sfeer.
 • Kinderen of huisdieren: Maak een speelruimte met gras en zorg voor kind- en diervriendelijke beplanting. Overweeg een zandbak of speeltoestellen.
 • BBQ Enthousiastelingen: Ontwerp een buitenkeuken met een BBQ, aanrechtblad en opslagruimtei. Voeg een eethoek toe voor gezellige maaltijden in de buitenlucht.
 • Tuiniers: Kies voor een verscheidenheid aan planten, struiken en bomen in verhoogde bedden. Creëer een kleurrijk en weelderig geheel dat samen een mooi klein ecosysteem vormt.

Stappenplan: Een kleine achtertuin ontwerpen

Nu de uitdagingen en mogelijkhedenduidelijk zijn, is het tijd om een stappenplan op te stellen voor het ontwerpen van een kleine achtertuin voor elke tuinliefhebber:

Een en al gezelligheid in je tuin

 1. Bepaal de zithoek locatie en kies comfortabele meubels.
 2. Voeg verlichting toe voor sfeer in de avond.
 3. Overweeg het plaatsen van een vuurkorf.

Een tuin voor je favorieten

 1. Behoud voldoende ruimte voor je kinderen en huisdieren om rond te rennen.
 2. Plant duurzame gras variëteiten voor het spelen.
 3. Overweeg om een zandbak of speeltoestel toe te voegen.
 4. Voeg kind- en diervriendelijke planten toe.

Heerlijk eten in je tuin

 1. Ontwerp een buitenkeuken met een BBQ en aanrechtblad.
 2. Zorg voor voldoende opslagruimte.
 3. Creëer een eethoek met een tafel en stoelen.

Je groene vingers aan het werk zetten

 1. Kies een variatie aan planten die met elkaar goed gedijen.
 2. Gebruik potten en verhoogde bedden voor beplanting.
 3. Maak een duidelijk pad om door de tuin te wandelen.
 4. Overweeg een waterelement voor een rustgevende sfeer.

Wat mag je zeker niet vergeten

Ongeacht je voorkeuren, zijn hier enkele belangrijke onderdeen die niet kunnen missen in je kleine achtertuin:

 • Onderhoud: Houd rekening met het onderhoud van je tuin bij het kiezen van planten en materialen. Een te complexe tuin kan veel tijd en moeite vragen.
 • Privacy: Denk aan privacy oplossingen, zoals schuttingen, hagen of klimplanten. Zo voelt jouw tuin echt aan als van jou. Wees niet bang om tegen hoge schuttingen aan te kijken, het zorgt juist voor een overzichtelijker beeld van je tuin en laat het daardoor ruimer ogen.
 • Functionaliteit: Zorg ervoor dat je tuin zowel esthetisch als functioneel is, met ruimte voor de activiteiten die je wilt ondernemen.
 • Verlichting: Voeg sfeerverlichting toe om ’s avonds van je tuin te genieten en mooie details in je tuin op te laten vallen.

Maximaal genieten van je kleine achtertuin

Kleine achtertuinen mogen dan wel een uitdaging vormen, ze bieden ook talloze kansen voor creativiteit en expressie. Of je nu een gezelligheidsdier bent, een gezin hebt, dol bent op BBQ’s of gewoon van groen houdt, er is altijd een manier om je kleine buitenruimte om te toveren tot een persoonlijk paradijs. Dus laat je niet beperken door de grootte van je tuin; ga aan de slag, ontwerp met passie en geniet van de vele prachtige momenten die je kleine achtertuin je zal bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *