De meeste mensen hebben wel eens van Feng shui gehoord en hebben hun huis volgens deze filosofie ingericht. Wist je dat ook kamerplanten bij Feng shui horen? Kamerplanten en Feng shui komen samen om een ruimte de juiste energie te geven. Wij gaan je er wat meer over vertellen.
Wat is Feng shui?
Feng shui is een 3000 jaar oude Chinese filosofie die gebaseerd is op energieën die volkomen in balans zijn. Deze energieën stromen op verschillende plekken door het huis. Vaak zijn dit plekken in huis waar je je ogenblikkelijk op je gemak voelt. Een ruimte waarin alles gewoon klopt. “Feng” betekent wind en “shui” betekent water. Wind en water worden in de Chinese cultuur geassocieerd met gezondheid. Goede feng shui staat voor geluk, harmonie en gezondheid.
Kamerplanten spelen een grote rol in de Feng shui. Waar ze in de westerse wereld gebruikt worden om je woonkamer mee op te fleuren of als luchtzuivering hebben ze in de oosterse wereld een hele andere betekenis.
Feng shui en kamerplanten
Kamerplanten worden binnen Feng shui heel vaak gebruikt om het ongunstige effect van scherpe hoeken te neutraliseren, zodat deze geen negatieve energie kunnen veroorzaken. Planten worden ook vaak in de hoeken geplaatst om zo de “Chi” energie goed te laten circuleren. Dit voorkomt dat er zogenaamde ‘dode’ hoeken in huis ontstaan. Planten met dikke bladeren zijn perfect voor hoeken, donkere plekken of plaatsen waar geen natuurlijk licht komt.
Sommige lage kamerplanten hebben een speciale betekenis in Feng shui. Vetplanten met ronde en dikke bladeren symboliseren geld. De Jadeplant trekt veel overvloed en voorspoed aan. De beste plek voor deze plant is bij de voordeur. De bamboe staat voor gezondheid en flexibiliteit. De orchidee symboliseert een sterk karakter en de Chrysant staat voor eerlijkheid en oprechtheid. De Lotus brengt vrede, hoop en tevredenheid.