Planten
Je leest nu

Sedumdak: wat zijn de voordelen?

0
Blog

Sedumdak: wat zijn de voordelen?

Een sedumdak wordt in de volksmond ook wel een groendak genoemd. Deze oplossing voor je dak is gemaakt van vetplantjes (sedum) en mos. Een sedumdak is vooral populair in de steden, maar je kunt ze in alle uithoeken van Nederland tegenkomen. Er zitten talloze voordelen aan een dak met beplanting voor het milieu, de biodiversiteit en je buurt. Want zeg nu eerlijk, zo’n groen dak vol bloemetjes staat toch hartstikke gezellig in de buurt?

Wat is Sedum?

Sedum plantjes zijn vetplanten die allemaal horen bij de sedum-familie, ook wel de vetkruid-familie genoemd. Het bijzondere aan de sedum familie is dat de vetplantjes het goed doen op plekken waar andere planten het niet zouden redden. Denk aan droge, harde ondergronden met veel zonuren. Sedum planten hebben weinig onderhoud nodig en zijn daarom uitermate geschikt om te gebruiken op een groendak. In de lente bloeien de bloemetjes van de sedum plant geel, roze, paars of wit. De plantjes worden ongeveer tussen de acht centimeter of soms zelfs één meter. Het sedumdak heeft over het algemeen geen extra onderhoud nodig. Toch kan het af en toe voorkomen dat ze het moeilijk krijgen tijdens een hittegolf. Je kunt ze dan wat extra water geven met een gieter of tuinslang.

De voordelen van een sedumdak voor mens, dier en natuur

Een sedum dak heeft enorm veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het positieve effect op de biodiversiteit, het milieu en op de buurt waar je woont. Je leest hier meer over in onderstaande alinea’s.

Een zegen voor de biodiversiteit

Het staat er niet goed voor met de biodiversiteit in Nederland. De afgelopen decennia hebben we een drastische vermindering meegemaakt aan allerlei soorten fauna. Een sedumdak is een bron voor nuttige insecten zoals zweefvliegen, kevers en mieren. Ook zijn de bloemetjes van de sedumplanten een voedselbron voor bijen en vlinders: twee soorten insecten die je tegenwoordig een stuk minder tegenkomt dan vroeger.

Sedum en de opwarming van ons klimaat

Een sedumdak heeft ook een enorm positief effect op de opwarming van het klimaat. Doordat de plantjes gebruik maken van fotosynthese, verkoelt het de lucht en vermindert het CO2 in de atmosfeer. Plekken waar minder begroeiing is, zoals steden en woestijngebieden, warmen sneller op dan plekken met meer begroeiing. Sedumdaken zijn daarom een geweldige manier om dit tegen te gaan, ondanks dat het spreekwoordelijk een druppel op een gloeiende kookplaat is. Ook absorbeert een sedumdak regenval en vangt het hitte op. Nu we steeds meer te maken krijgen met extreme wateroverlast, helpt een sedum laag door water op te nemen en langzaam los te laten. Dit voorkomt dat de riolen in steden overstromen door hevige waterval.

Het opfleuren van de buurt

Het mag ook absoluut gezegd worden dat een sedumdak of groendak de buurt en je huis enorm opfleurt. Een prachtig groen dak met gekleurde bloemetjes staat mooi in het soms grijze landschap van de stad, en is een lust voor het oog. Ook is gebleken dat huizen met sedumdaken stijgen in waarde. Dit komt onder andere doordat sedum een goede isolator is voor warmte en geluid. Sedum beschermt ook nog eens je dakleer: uit onderzoek is gebleken dat je dakleer jaren langer mee gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *